Şeffaf plak tedavisi nedir? Kimlere uygulanabilir?
Şeffaf plak tedavisi kişiye özel olarak üretilen plaklar aracılığıyla dişlerin düzgün bir şekilde sıralanmalarını sağlayan ortodontik tedavilerdir. Üç boyutlu teknolojinin gelişmesiyle artık tedavi planlamaları bilgisayar üzerinde sanal ortamlarda oluşturulabilmekte ve diş hareketleri simülasyon ile görüntülenebilmektedir. 3D CAD-CAM teknolojisi ile hastalardan alınan ölçüler bilgisayar ortamına aktarılarak buradan tedavi planlaması ışığında dişler son pozisyonlarına getirilmektedir. Diş hareketlerine uygun olarak üretilen şeffaf plaklar ile hastalar sırasıyla plaklarını düzgün şekilde kullanarak istedikleri gülüşe kavuşabilmektedir.
Şeffaf plak tedavisine ortodonti uzmanı tarafından muayene sonucu karar verilebilir. Çoğunlukla birçok probleme cevap olarak sunulabilmekte fakat bazı durumlarda tel Tedavisi daha iyi bir çözüm olabilmektedir. Sağlıklı dişler ve diş etleri tedavi başalngıcında önemlidir. Plakların kullanımı disiplin gereken bir durumdur çünkü yemek ve diş fırçalama dışında mutlaka ağızda olması gerekir. Bu disiplini gösteremeyecek hastalar için uygun bir tedavi değildir.
Şeffaf Plaklar Nasıl Kullanılır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Şeffaf plak tedavisinde ortodontik kuvvetler teller yerine plaklar vasıtasıyla uygulandığından sürekli kullanım şarttır. Hekimin vereceği plaklar ağız içine yerleştirildikten sonra öncelikle uyumuna bakılır, plakların tam olarak dişlerin üzerine oturması gerekmektedir. Plakların kullanım süresi günlük 20-22 saattir ve iki hafta boyunca kullandırılır. Sonrasında bir sonraki plağa geçilir. Plakların ilk yerleştirildiği gün zorlukla takılıp çıkarılıyor olması normalidir. Sürekli kullanım ile birlikte diş hareketi gerçekleşeceğinden plaklar son günlerde pasif hale gelecek ve kolaylıkla takılıp çıkartılabiliyor olacaktır. Bir sonraki plak içinde aynı şekilde durum söz konusudur. Plaklar ağızda ilken alınabilecek tek gıda sudur. Şeffaf plaklarla kesinlikle yemek yenmemeli ve sıcak içecekler tüketilmemelidir. Plakların temizliği diş fırçası ile fırçalamak ile sağlanır. Temizleyici ajanlar kullanılmamalıdır. İki hafta sonra yenileneceğinden yıpranma ve renk değişimi yaşanmamaktadır.
Şeffaf Plak Tedavisi Avantajları Nelerdir?
Şefffa plak tedavisinin en önemli avantajı görünmez oluşudur. Bu sebepten ‘görünmez ortodonti’ olarak adlandırılabilir. Estetik kaygılarla bir türlü ortodontik tedaviye başlayamayan ya da daha önceyle tedavi görmüş ve dişlerinde geri dönüşler yaşamışve tekrar tel takmak istemeyen hastalar için en uygun tedavi yöntemidir.
Şeffaf plak tedavisi rutin hayatı etkilemediğinden hastalar rahatlıkla rutin akışlarını yapabilmektedir. Ağızda tel görüntüsü bazen kişilerin kendine olan güvenlerini etkileyebilmekte hatta her gülümsemede ağızlarını kapatma ihtiyacı duyabilmektedirler. Şeffaf plak tedavisi ise rahatça gülümseyebilme rahatça yemek yiyebilmek özgürlüğü vermektedir. Plaklar sayesinde gülüş günden güne düzeldikçe motivasyon ve kendine olan güvende orantılı olarak artmaktadır.
Tel Tedavisinde uzak durulması gereken gıdalar ve içecekler bu tedavide rahatlıkla tüketilebilir. Diş fırçalama da tel tedavisine kıyasla çok daha rahat yapılabilmektedir.
Bu tedavinin bir diğer avantajı tedavi sonucunu daha tedavi başlamadan görebilme imkanı verebilmesidir. Böylece dişlerinin son halini, kaç plak kullanacağını ve tedavinin ne kadar süreceğini tedavi öncesi hastalar bilmektedir.
Şeffaf plak tedavisine nasıl başlarım?
Şeffaf plak tedavisi öncesinde çürük, diş taşı gibi problemler tedavi edilmeli ortodontik tedavi sürecinde olası sorunlar giderilmelidir. Plakların dişler üzerine tam olarak oturabilmesi için dişlerin morfolojileri de korunmalıdır.
Ortodonti Uzmanı şeffaf plak tedavisinin uygun olduğunu ifade etmişse artık tedaviye başlanabilir. Öncesinde ölçüler, fotoğraflar ve filmler alınarak bir analiz hazırlanır. Bu analiz ile birlikte hangi dişin ne kadar hareket edeceği, dişlerin nasıl sıralanacağı, kaç plak kullanılacağı öğrenilir. Sonrasında plakların üretimine geçilir. Plaklar bir seri şeklinde üretilir ve her plağın bir numarası vardır. Tedavide ne kadar plak kullanılacaksa hepsi ardışık olarak sıralanır. Hekim bir nolu plak ile tedaviye başlar.