Vücudumuzda bulunan her bir hücre yapacakları görevlere göre şekillenmiş ve farklılaşmıştır. Kan hücreleri, kemik hücreleri, deri hücreleri arasındaki farklar yaptıkları işlere göre şekillenmektedir. Kök hücrelerin ise diğer hücrelerden farklı olarak henüz spesifik bir rolleri yoktur ve gerekli doku yada organ için şekillendirilecek olan hücrelerdir. Yani kök hücreler farklılaşmamış hücrelerdir ve vücudun ihtiyacı olan alanlarda kullanılabilirler.
Bilim adamları ve doktorlar kök hücreler vasıtasıyla vücuttaki fonksiyonların nasıl çalıştığını yada nerede hatalı çalıştığı konusunda araştırmalar yapmaktadır. Özellikle günümüzde tedavisi olmayan hastalıklarda kök hücre tedavisinin nasıl etki edebileceği incelenmektedir.
Kök hücre kaynağı olarak başlıca iki kaynak gösterilebilir. Bunlardan biri embriyo bir diğeri ise insan vücut dokularıdır. İnsanlar hayat boyu vücutlarında kök hücreleri taşımaktadır. Vücutta ihtiyacı olduğunda bunları gerekli alanlarda kullanmaktadır. Bu hücreler non-spesifik durumdadır ve farklılaşacağı zamana kadar bu durumda bekler. Spesifik bir görev aldığında farklılaşarak örneğin deri, kas hücresine benzer hale gelir.