Diş Hekimliğinde Kök Hücrenin Önemi

  • Home
  • Diş Hekimliğinde Kök Hücrenin Önemi
~ Dr. Dt. Yasemin Türkdönmez ~

Diş Hekimliğinde Kök Hücrenin Önemi

Vücudumuzda bulunan her bir hücre yapacakları görevlere göre şekillenmiş ve farklılaşmıştır. Kan hücreleri, kemik hücreleri, deri hücreleri arasındaki farklar yaptıkları işlere göre şekillenmektedir. Kök hücrelerin ise diğer hücrelerden farklı olarak henüz spesifik bir rolleri yoktur ve gerekli doku yada organ için şekillendirilecek olan hücrelerdir. Yani kök hücreler farklılaşmamış hücrelerdir ve vücudun ihtiyacı olan alanlarda kullanılabilirler.

Bilim adamları ve doktorlar kök hücreler vasıtasıyla vücuttaki fonksiyonların nasıl çalıştığını yada nerede hatalı çalıştığı konusunda araştırmalar yapmaktadır. Özellikle günümüzde tedavisi olmayan hastalıklarda kök hücre tedavisinin nasıl etki edebileceği incelenmektedir.

Kök hücre kaynağı olarak başlıca iki kaynak gösterilebilir. Bunlardan biri embriyo bir diğeri ise insan vücut dokularıdır. İnsanlar hayat boyu vücutlarında kök hücreleri taşımaktadır. Vücutta ihtiyacı olduğunda bunları gerekli alanlarda kullanmaktadır. Bu hücreler non-spesifik durumdadır ve farklılaşacağı zamana kadar bu durumda bekler. Spesifik bir görev aldığında farklılaşarak örneğin deri, kas hücresine benzer hale gelir.

The concept of dental treatment. Doctor shows a tooth in his hand.

Aslında vücut sürekli bir yenilenme ve kendini tamir etme halindedir.vücudun bazı bölümlerinde örneğin bağırsak ve kemik iliğinde kök hücreler düzenli olarak bu hücrelere farklılaşmaktadır. Kök hücreleri beyin,kemik iliği,kan damarları,iskelet kasları,deri,karaciğerde rahatlıkla tespit edilebilir. Fakat bazı dokularda tespit edilebilmeleri çok zordur. Bunlar herhangi bir hücreye farklılaşmadan sessizce beklerler ta ki vücut yenilenme ihtiyacı duyana kadar yada yeni bir doku büyümesi meydana gelene kadar.

Kök hücreler yaşam boyu doğal iyileştirici ve tamir edici olarak görev aldıklarından eşsizdir. Deri, kemik, kıkırdak, kas ve sinir yapıda iyileştirici ve restore edicidirler.

Kök hücreler farklı dokularda ya çok derinlerde ya çok az sayıda yada diğer hücrelere çok benzer şekilde olduğundan tam olarak tespit edilebilirliği güç olmaktadır. Dişlerde tespit edilen kök hücreler ise rahat ulaşılabilir ve çok rahat seçilebilir bir şekildedir. Diş kök hücreleri, dişlerden ve diş destek dokularından sağlamaktadır. Diş kök hücreleri kullanımı için en uygun zaman süt dişlerinin doğal düşme zamanı ya da diş çekimi ( yirmi yaş dişleri) zamanıdır.

Diş kök hücreleri multipotentlidir yani iyileştirici amaçlı çok çeşitli hücrelere farklılaşabilirler. Daha genç yaşlarda alınan kök hücreler de daha genç olmaktadır. Böylelikle hayat boyu devam eden süreçte rejeneratif bir düzeltim gerektiğinde kullanılabilir.

Arşivler

Kategoriler